Followers

Tuesday, November 27, 2012

Rijection

Salam

Hidup ini seakan dirancang. Tak tau la sama ada ia nya telah dirancang ataupun terjadi secara kebetulan. Tapi, perkara yang berlaku pada aku dulu, berulang lagi sekali dalam hidupku. Same situation, same victim!

Masa tahun 2010, aku kena membuat pilihan untuk memilih tempat intern. Antara kompeni A dan DNA. DNA dah offer aku untuk buat prektikal kat sana. Last2 aku rijek disebabkan result SWOT Analysis yang aku buat tidak mencapai piawaian. Buat swot analysis bhaii jgn main2.

And hari ini DNA lagi sekali offer aku untuk bekerja dengannya, at the same time juga, aku baru je accept kompeni lain. DNA lambat sikit je. Lagi sekali aku rijek DNA. Terasa kejam pun ada. Kesian pulak aku rasa. Bila nak, terhegeh2 mencarinya. Dah dapat,tolak pula. 

Aku belum bagi jawapan actually, sebab aku nak fikir cara terbaik untuk menolak ' pinangan orang' tu. Frankly speaking, aku ni jenis susah nak tolak permintaan orang and susah nak cakap TAK NAK pada orang. Sebab tu la kalau ada orang ketuk pintu nak jual barang, aku takkan bukak, sebab tak sampai hati nak cakap 'takpela dik,xnak beli la' kat orang tu. Pendek kata mudah kesian la.. FYI, here im not talking about tolak pinangan lelaki or sewaktu dengan nya ok. Jangan salah faham pule.

Baik kan aku..Orang je sanggup buat kat aku macam tu. Tolak or rijek aku kaw kaw punye. Takpelah, benda dah lepas, buat ape dikenang kan. Everything happens for a reason kan. Mungkin apa yang kita suka tu tak baik untuk kita, dan mungkin apa yang kita tak suka tu, itulah sebenarnya yang terbaik untuk kita. Ni apa yang Allah janji tau..

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, sedangkan ia amat baik bagimu. Boleh jadi kamu menyukai sesuatu,sedangkan ia adalah amat buruk kepadamu. Dan Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”  (Surah al-Baqarah: 216)











Sunday, November 18, 2012

Daging Black Pepper Penganggur Terhormat

Salam

Happy working to those who start working today! Me? As always..keep waiting and waiting.. Don't bother about that.. Ada benda yang lagi best untuk dibuat sementara diberi nikmat yang lima ini, salah satunya nikmat lapang sebelum sempit..


Ok hari ini ceq berjaya menghasilkan satu lagi masakan baru yang ceq bagi nama " Daging Korban Black Pepper Penganggur Terhormat ". Hehe.. Nak abiskan stock daging raya korban ni. Dah lama nak belajar buat, tapi asyik tak yakin je. Sempena mak ayah ceq takde di rumah hari ni, ceq berani la mencuba.. Yela, kalau ade mak, ceq cuti la.. memang ceq anak bertuah kan..  ;)

TARAAAA.......



Daging Korban Black Pepper Penganggur Terhormat


Rupanya senang jer buatnya.. Bahan pun tak banyak pakai. Just daging, bawang merah, bawang putih, lada hitam. Yang lain tu, penambah je..  Masak ni  takde salah or betul pun, takde undang2  bak kate Chef Adu Master Chef tu.


Lagi satu bagi aku masak ni one of the best therapy. Bagi aku la.. Aku bukan suka shopping macam orang lain. And....lagi satu,nak masak kena ikut mood. Kalau mood baik, jadi baik la masakannya.. Kalau mood tak baik, haram jadah orang rumah ni nak sentoh. Sebab tu bila mood aku tak baik, aku tak masak. Hehe. Jadi bakal suami aku nanti, beware! Nak i masak, jangan buat i bad mood! #random advice . Hikhik~

Ok la tu je.. nak lunch free, mai la rumah. ;)





Saturday, November 17, 2012

Cuti cuti penganggur terhormat

Salam

Sejak  dah grad September lepas, pejam celik pejam celik hampir 2 bulan dah aku bergelar penganggur terhormat. Yeahh bangga sangat. (tangan bahu mata atas). Ok taknak citer benda sedih sedangkan ada benda yang lagi happy perlu dikenangkan..

Lama dah tak rasa happy macam ni. Thanx my beloved cousin, Piqa for visiting me at kampung, listen to my 'cerita dongeng', be my pillow talk partner, window shopping together-gether! Wooooo enjoy sesangat! Let pictures tell the stories.


Pantai Teluk Ketapang ni sudah meragut banyak nyawa. Tapi kami mencari nahas di situ dengan membawa budak 6tahun mandi sekali. Hehe. Tipu je, ni sebenarnya area yang kena tambak, so die jadi macam muara hati gitu. Jangan risau, tak dalam pun, paras lutut je. Ramai orang mandi petang2.





Ni kali kedua aku pergi masjid kristal. Last pergi lepas SPM dulu. It's normal, yang jauh kita nak pergi sangat, yang dekat tak teringin pulak nak pergi. Ala, dah masjid  ni pun dibina untuk pelancong luar kan, nak tarik pelancong asing., bukan untuk rakyatnya. Sebab tu aku tak pergi. Ok, boleh terima? ;)







Ni pula Muzium Losong. Sebelah je dengan Taman Tamadun Islam tu. Muzium terbesar di Asia Tenggara. Betul ke tak tu, check sendiri. Last aku datang muzium ni masa sekolah rendah. Sebab dulu aku tinggal dekat dengan Losong. Jadi ni kawasan mainan aku la masa kecik2. Kawasan aku okay, jangan main2~ (bajet kak yong)





Penat2 window shopping kat Pasar Payang and Mydin Mall, pekena ICT kat Pantai Teluk Ketapang.  Awat? Ingat Shah Alam je ke ada ICT, Ganu Kiter pun ade tau. Tapi ICT ni boleh makan. Lagi sodapp.. Pikir la sendiri ICT ape ye...dah besar kan semua. Lepas makan window shopping lagi, shopping pasar bundle kat Pantai yang sama. Putih mata jela, duit dah banyak terbang... Lagipun, pengganggur terhormat kan.. Ni je la mampu buat.. 





Puas cuci mata sampai putih, ke tepi laut pule tengok keaguangan dan kekuasaan Allah swt. Tenang sangat dapat tengok pantai.. Subhanallah... (patutnya dari awal 1Oktober hari tu lagi aku datang ke sini kan.) Tenang sangatttt Ya Allah.. 

Tanx Piqa, sudi datang jaoh2 dari Sintok jenguk sepupu mu ini selama 4 hari.. Next time datang buat trip ke pulau pulak deh. Family trip lagiiii best!! Insyaallah next time jalan2 as a career person pulak, no more anggur anggur masam ni. So tak yah window2 dah, door teros!.

Ok, tu je nak cite.. tak suka boleh jalan! Peace yawww!












Monday, August 27, 2012

Antara Raya, Viva dan Percutian

Salam

Untuk pengetahuan semua, esok adalah final presentation untuk Final Year Project (ataupun Uni lain panggil thesis) untuk semua pelajar tahun akhir Civil Engineering. Kami gelarkannya sebagai VIVA. Pronunciation nye bukan macam kereta Viva tu tau. Tapi 'Vaiva'. Hehe.

Sekarang ni masih dalam mood raya, so mood nak present esok masih diawan awangan. So cam mane tu?? Tambah pulak girlfriends tercinta ajak bercuti satu malam di Tanah Tinggi Cameron lepas VIVA esok. AUUUWWW!! SYOKNYA! SYOKNYA!MAT COOL!! Terus lupakan debaran presentation sebaliknya fikir nak pakai baju ape ye nak pergi esok. Nak beli ape ye kat sane. HEHE takde la tipu jer.. Farhana Roslee seorang yang struggle kot. Ala takpe la kan. Sebab dua minggu je lagi kami nak bersama pun...

OMAIGOD 2 MINGGU JER LAGI?? :'(

Terus rasa sugul, hiba, pilu.. Sayuu hati ini makin sayuu~ (mood lagu raya sitinurhaliza). So untuk masa selama 2minggu ni biarla kami gunakan sebaik baiknya bersama kawan2 tersayang.. Lepas ni xde dah nak bergomol gomolan dengan rumet, housemate.. Huhu.. :( 

"Setiap pertemuan pasti berakhir dengan perpisahan jua"

Walaubagaimanapun, hidup mesti diteruskan!!yeahh!yeahhh!yeaahh! Doakan presentation aku ye esok wahai reader2 yang setia..Semoga aku lulus dengan result yang diidamkan. Aminn..


Selemat Hari Raya Maaf Zahir Batin semua..


Keluarga sebelah Johor (sebelah abah)




Nota kaki : Kekuatan manusia itu pada hatinya, hati manusia itu milik Tuhannya. Ada Tuhan dihatinya, maka ada lah kekuatannya.

Tuesday, August 14, 2012

Kad Raya Dariku..

Salam,

Ni kad raya buat sendiri tau.. Khas buat semua yang mengenali diri ini, terutama kawan2 UTP, kawan2 SBPIBR, kawan2 SKPR, keluarga belah Terengganu, Keluarga belah Johor dan ofkos kamu yang sedang membaca..







Monday, August 13, 2012

Prestasi Ramadhan

Salam,

Hari ni dah 25 Ramadhan??? Cepatnyerrrr. Dah nak abis dah Ramadhan 1433.. (mode: sayu). Masihkah ada Ramadhan untuk ku lagi? 

Muhasabah balik, aku rasa Ramadhan aku kali ni graf dia macam ni.

Kadar iman inversely proportional to hari dalam Ramadhan

Omaigod.. Farhana,wut happeng to you? Mak tau kompem mak sedih ni.. Ok,mungkinla salah Final Year Project and beberapa lagi hal2 dunia yang tidak pernah ada penghujungnya (selagi nyawa dikandung badan), tapi actually punca terbesarnya diri sendiri. Diri sendiri yang tidak cuba untuk bermujahadah. ceh mane aku dapat perkataan ni. Sigh.

The graph above shows (opss sorry2, ingatkan report FYP tadi, ate dah banyak sangat graf dalam report fyp aku). Ok, kalau tengok graf atas tu, awal2 je semangat pergi Terawih masjid, lately banyak terawih kat bilik and ada yang paling teghok skip terus terawih. Teruk kan? Dah la terawih sekali je setahun. 

Pastu kalau awal2 dulu cuba untuk habiskan tadarus al quran kalau boleh satu juzuk sehari. Lately, tak tau la kenapa susah sangat nak konsisten, paling teghok 2 muka je sehari. Hmm..nnd lagi satu, kalau dulu pukul 5pagi otomatik bangun untuk sahur dengan bunyi alarm hanya sekali je Lately, sampai berkali2 alarm bunyi, campur lagi dengan 20,30 miskol, tak bangun2 jugak. YA ALLAH, TEGHOK NYA AKU! teghok.teghok,teghok..

Oh Allah, help me to improve my iman. Ok ada baki 5 hari lagi ni, sempat lagi kan kalau aku nak change graf tu jadi macam ni?


Itu bukan sebab parkinson ok,tapi menunjukkan iman goyah


 Harap2 boleh la kan. Hmm.. Actually awal2 tadi aku nak buat post pasal hari raya, tapi tak jadi bila mikiorkan performance Ramadhan aku teruk kali ni. Ok sama2 kita renung balik amalan kita sepanjang Ramadhan ini, hidup ni tak lama, ntah ada lagi ke tak Ramadhan tahun depan untuk kita. Selamat Menghabiskan Baki Baki Ramadhan yang tinggal. 


"Permulaan (awal) Ramadhan itu rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya (penghujungnya) pembebasan dari api neraka."


Renung2kan dan selamat beramal~ peace. :) 


Saturday, August 11, 2012

Kehilangan terbesarku.

Salam,

Di tengah kesibukan menyiapkan report FYP, aku tetap ingin menulis di sini. Sebab aku tau, report aku tak kan siap selagi belum tiba due date. Biasa la, student universiti. Bagi awal2 pun, bukan nak buat kan, esok nak hantar malam ni kompem siap nya. So aku bermain main la dulu di sini.

Hari ni genap seminggu pemergian atuk aku yang ku panggil tok ki pergi menemui Rabbul Izzati. Masih terbayang-bayang lagi wajah tok ki menyuruhku urut tangannya, picit belakangnya. Hmm..masih terasa lagi kekasaran tapak tangannya tatkala aku bersalam dengannya, kelicinan dahinya tatkala aku menciumnya. :(

Aku tidak pernah merasa kehilangan orang yang sangat rapat denganku. Ini adalah kali pertama dalam hidupku. Ya memang, atuk dan nenek sebelah abah dah meninggal. Tapi diorang meninggal masa aku masih kecik, dan aku sangat jarang berjumpa mereka disebabkan jarak Terengganu-Johor yang jauh. 

Berbanding dengan tok ki, aku lebih rapat dengannya. Sebab, masa kecik aku dibesarkan oleh tok dan tok ki aku. Semasa mak dan abah pergi kerja, tok dan tok ki lah menjaga kami. Kalau kami balik lewat dari sekolah, tok ki la akan pergi cari kami di sekolah. Betapa risaunya dia kalau aku balik lambat, rupanya di sekolah sedang bermain tiang. Kalau hujan, tok ki la datang menjemput aku dari sekolah dengan berjalan kaki sambil memegang sekaki payung berwarna hitam. Aku tak boleh lupa itu. Tak kan boleh lupa. Tak kan.. :'(

Teringat masa dulu2, tok ki pernah menghantar aku untuk menghadiri reunion bersama kawan sekolah rendahku dengan menaiki motosikalnya. Masa tu, aku menolak untuk dia memboncengku, sebab aku malu naik motosikal lamanya, motosikal lampu bulat, takut ditertawakan oleh orang kampung yang melihatnya. Biasalah budak2 kan. Hidup nak bergaya je. Tapi itulah yang tinggal kenangan sampai sekarang, motosikal tua tu dah dijual, Tuannya pun dah diambik oleh Pemilik kekalnya. 

Tok ki la yang selalu membuatkan kami layang2 waktu dulu kalau ada musim layang2 di kampung. Walaupun hanya memakai surat khabar lama, kami tetap eksaited. Kalau tak, kami tak tahu macam mana nak buat layang2 sendiri. Sekarang ni, kalau nak, tunjuk je,mak bayar. It's not the same. Not at all. :(

Banyak kenangan dengan tok ki yang kalau diceritakan boleh menangis air mata berdarah depan laptop ni. Aku redha dia pergi sekarang. Tambah2 di bulan Ramadhan penuh barakah ini. Biarlah dia pergi, sebab dah lama dia menderita dengan sakitnya. Semoga kesakitan yang dialaminya selama ini adalah sebagai kafarah dosa2nya. Semoga terhapus segala dosa2nya selama dia sakit tu.

Tok ki selalu pesan, jangan sesekali tinggal solat. Nak keluar rumah tutup aurat. Belajar betul2 sampai berjaya. Sayangnya, aku tidak sempat menunjukkan segulung ijazah pada tok ki. 

Tok ki, rindukan tok ki SANGAT5! Ya Allah tempatkanlah tok ki ku dikalangan orang beriman, Permudahkanlah urusannya di sana. Masukkanlah dia ke dalam syurga bersam orang2 yang beriman.al- fatihah..

Dalam kenangan..with tok, adik dan tok ki.

Arwah pergi meninggalkan kami buat selama lamanya pada 15 Ramadhan 1433 bersamaan 4 Ogos 2012 jam 740 petang waktu berbuka..



"Yang pasti adalah tidur dan mati merupakan duahal dari jenis yang sama. Hanya saja kematian adalah putusnya hubungan secara sempurna, sedang tidur adalah putusnya hubungan tidak sempurna dilihat dari beberapa segi." surat Al-Zumar(39): 42 

Ok, masa untuk mati sementara. (Tidur) Maafkan segala dosa2ku. Wassalam.





Friday, August 10, 2012

Malam yang Indah

Salam,

Malam ni adalah malam terindah aku habiskan bersama-sama girlfriends ku yang manis-manis belaka.. Tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata rasa bahagia itu.. Memandangkan tinggal beberapa hari saja lagi aku berada di universiti ini, i will enjoy to the maximum level every single things i do with my beloved friends.

Blog akan diupdate kemudian. Cuma nak bagi tahu lagi sekali, aku rasa sangat bahagia malam ini. Thanks besties for tonite! Heart you because of Allah..

Terawih pukul 1pagi bersama civilian gegurl~





Thanks Afaf for the pix!  Mareney takde dalam gambar sebab hanya dia yang sudi pegang kamera.  Hehe. Ok,setakat ini dulu buat masa ni, masa untuk tidur. Selamat Malam Cinta. hewhew~




Thursday, August 9, 2012

Sahur terakhir

Salam,

Jarang aku turn on laptop pagi2 buta camni, bagaikan ada aura atau semagat baru hari ni. Hihi. Keinginan untuk menulis sudah kembali barangkali. Sebenarnya aku takut terlajak kalau aku tidur, pukul 830 jap gi ada temujanji dengan groupmate EMS. Kalau terlajak,malu la kan. Diorang semua lelaki. Hihi.

Takut pulak aku baca tajuk post aku kali ni, haha. Cakap pasal sahur, aku ni bukan jenis berkira sangat nak sahur dengan apa. So, pagi tadi aku decide nak makan je apa yang ada atas meja. Ada semut makan je la semut. Nasib baik xde. Hehe. 

Lepas panaskan air, aku pun gabung la 2 benda yang aku nampak ada atas mejaku iaitu Nesvita Oat dengan Nestum Perisa Apple and Cranberry tu. Jadila macam ni.. Rasepi suka hati mak bapak aku kan..

Gabungan yang tidak tepat!
Makan 2,3 suap, terus hilang selera aku! Cis! Rasa macam makanan bayi. Yeckkks yeckkks yeckkks!! Pui pui puiii!. Terus tolak jauh2. Actually,aku tak beli pun nestum perisa buah tu, tu aku dapat masa TEC hari tu, booth Nestle yang bagi. Patutla dia kasi, tak sedap rupanya. 

Last..last ini jugak yang jadi pengganti sahur aku..

Yusuff Taiyobbb~ (rendah kan nada)

Nasib baik ade Yusuf Taiyob~~ (sebut dengan nada yang betul). Bersahurla aku dengan setangkai kurma Yusuf Taiyob~~ Hehe. Tiba2 teringat sahur suatu ketika dahulu bersama mereka dua tahun yang lepas.

Sahur tahun 2010 kot kat cafe v2.

Ni mungkin sahur terakhir aku sebagai pelajar UTP. Next year insyaallah kalau panjang umur and ada rezki, sahur as a career woman pulak.. tiba2 rasa sebak pulak bila fikir x sampai sebulan lagi aku di UTP ni. Sobs.. Gonna miss all the memories we had spent together for all this while. :(

Testing..Testing..

Salam

Ni cubaan mengupdate kali ke sepuloh. Banyak sangat halangan dan rintangan nak publish post. Ini hanya testing semata mata. Kalau jadi nanti esok aku update lagi. Ok,publish! hehehe..

Selingan:


Maka bertambahlah lemak dan kalori aku malam ni

Peneman aku buat dissertation report malam ni bersama secawan old town white coffee hadiah dari Nestle masa TEC hari tu. hehe.sume free..

Thanks Ms Q for the superb chocolate!(mengharapkan kad raya, tapi yang dapat coklat raya, ok la tu daripada takde kan!) ^_^. Tua2 baru dapat coklat..

Ok,PUBLISH!


Tuesday, May 29, 2012

Final Semester

Salam,

Cukup lama tak update blog. Dari start exam hari tu sampai la dah dapat result sekarang. Baru jenguk balik blog ni. Cakap pasal result ni, Alhamdulillah, doaku, doa2 ibu dan abahku serta doa2 sahabatku dimakbulkan Allah. Thank You Allah. Walaupun tidaklah segempak mana, tapi sudah cukup bagi ku sebab mampu buatkan ibuku tersenyum. Tahniah buat sahabat2 seperjuangan , especially to my rumate atas result yang mumtaz. Pada yang belum dapat apa yang dia nak, jangan putus asa, Allah sedang merancangkan yang lebih baik untuk anda sebenarnya. A wise man said, ilmu bukan pada pointer.

"Sesungguhnya Allah tidak memandang pada hasil, tetapi Allah memandang pada usaha seseorang."

Habis sudah Final Year 2nd Semester, one more semester to go before graduating. YEAHH!! Sekejap je rasa 5tahun, tup tup dah nak abes dah zaman peruniversitian aku. Actually, takut nak menghadapi Final Semester ni. Tak tau lepas ni ke mana arah tujuku. Adakah masih di Perak? Atau beralih ke Johor? Atau ke Kolumpo? Atau ke UK sambung belajar?or balik kampung tunggu pinangan orang? wallahualam.. tu semua ada di tangan Allah, sebagai hambanya, aku mampu berdoa dan berusaha je mengharapkan yang terbaik daripadaNya.

Apa yang aku boleh cakap sekarang dan apa yang selalu aku cakap kat kawan2ku dan adik2ku,

TIDAK ADA APA-APA YANG MUSTAHIL KALAU DOA, PERCAYALAH KAWAN2, That's it!





oh Allah, janganlah Engkau jadikan aku seorang hambuMU yang riak atas pemberian nikmat Engkau yang sementara ini. Jadikanlah aku seorang hambaMu yang sentiasa bersyukur dan tidak pernah melupakanMu..hamdan wa syukurillah..




Monday, April 30, 2012

Final Exam Menjelang Lagi

Salam,

Aku bakal menghadapi lagi sekali final exam untuk final year ini pada 6hb-12hb Mei ini. Segala aktiviti bersosial di alam maya dan alam nyata terpaksa dikurangkan sebab target sem ni nak dapat 4 flet. Haha..  Melampau gila kan aku. Tak kisah pun 4flet ke tak, janji maintain.

Ni timetable exam aku untuk sem ini..



Doakan aku ye wahai my beloved readers. Doanya macam ni.



Ya Allah, Engkau permudahkanla urusan Nur Farhana Roslee dan sahabat2nya. Terangilah hati mereka. Permudahkanlah mereka menerima apa yang dibaca. Jauhilah mereka dari segala dosa dan perkara yang melaghokan seperti facebook dan twitter. Permudahkan mereka di hari peperiksaan. Bantulah mereka di dewan peperiksaan kelak. Berikanlah mereka petunjuk.. Kurniakanlah kepada mereka kecemerlangan dunia dan akhirat dan makbulkan lah doa2 ibubapa2 mereka..
Aminn..




Sila aminkan ye selepas baca.. :) Thanx a lot!

USAHA.DOA.TAWAKAL.insyaallah..

FIGHTING FARHANA!!Ni adalah exam kedua terakhir sebelum grad.so do the best!

Thursday, April 26, 2012

My Family My Life

Salam

Mode sekarang teramat rinduuuukan family. Rindu pelukan mak. Rindu pelukan abah. Rindu abang. Rindu adik2.   Dah lama kami tak berkumpul satu family. Semua balik rumah tak serentak. Yela,masing2 dah duduk jauh2. Adik perempuanku di Johor, Aku di Tronoh. Abangku pula di Ipoh. Walaupun abangku di Ipoh,tapi kami jarang jumpa. Hanya sesekali sahaja dia datang melawatku di utp..

Rindu untuk berkumpul satu family. Tak sabar tunggu raya tahun ni. Hopefully aku diberi kesempatan lagi tahun ini untuk menyambut Ramadhan al Mubarak dan menyambut Aidilfitri bersama family tercinta di kampung. If you read this, i want u to know that i really2 love u all. miss u all lillahitaala..





-Heart them, Miss them-


Teringat dulu2 selalu buat karangan bahasa arab, dan selalunya karangan aku akan berakhir macam ni. 

Uhibbu usrati.
(saya sayang keluarga saya)



“What can you do to promote world peace? Go home and love your family.” 

Wednesday, April 18, 2012

Buat Bakal Suami Yang Tidak Ku Tahu Siapa Dirimu

Salam

Selepas usai solat subuh pagi ni, mata aku terasa segar. Selalunya tidak. Mungkin dah dapat tidur yang cukup. Aku duduk di meja belajarku, lalu mataku tercapai satu buku di sudut kanan mejaku, Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul. Lantas aku terus mencapainya dan randomly bukak. Muka surat 18 yang menjadi mangsa. Satu persatu mataku meniliti baris2 ayat di muka surat 18 itu. Sungguh tersentuh...


Sekiranya
kita cinta kepada manusia
tidak semestinya manusia cinta kepada kita
Tetapi sekiranya
kita cinta kepada Allah
nescaya cinta Allah tiada penghujungnya

Sekiranya
kita cinta kepada manusia
kita akan cemburu kepada orang yang
mencintai orang yang kita cintai
Tetapi sekiranya
kita cinta kepada Allah
kita akan turut mencintai orang yang
melabuhkan cintanya kepada Allah juga

Ya Allah
andainya dia adalah jodoh
yang ditetapkan oleh-Mu kepadaku
Maka
campakkanlah ke dalam hatiku
cinta kepadanya adalah kerana-Mu
dan campakkanlah ke dalam hatinya
cinta kepadaku adalah kerana-Mu jua

Namun
andainya dia bukanlah jodoh yang
ditetapkan olehMu kepadaku
berikanlah aku kekuatan
agar pasrah
dalam mengharungi ujian
yang Dikau berikan kepadaku..

~sajak Aminah Qutbi Buat Bakal Suami~



Sunday, April 15, 2012

Test lapan (8) jam yang mengerikan

Salam.

Pernah dengar pasal TEST 8 JAM tak?? Haaa aku la salah seorang calon yang menduduki test tersebut. Rasanya masih belum terlambat untuk aku membuat post pasal test 8 jam ku yang berlangsung semalam. Ikotkan hati nak je aku buat post ni masa tengah jawab test. Tapi apakan daya, soalan test pon tak terjawab. Mungkin suatu masa nanti anak cucu aku boleh baca pasal pengalaman ngeri ummi or tok wan die ni..hihi.

Untuk pengetahuan semua, sekali lagi kami telah menjadi tikus putih untuk TEST 8 JAM ni. Kami adalah batch yang pertama dalam Civil Engineering yang menjadi perintis menjawab test selama lapan jam ini. Bukan 4jam. Bukan 6 jam. Lapan jam okey! Rasanya pernah dibuat orang tak? Kalau pernah bagi tau aku. Aku rasa exam nak ambil IR je kot 7-8jam. Final exam pon paling lama 3jam je. Tu pon satu subjek je. Ini 8 jam, merangkumi semua subjek yang aku ambil start dari 1st year sampai la Final Year ni. 

Antara subjek2 nya adalah:
  1. Steel Design
  2. Reinforced Concrete Design
  3. Structural Analysis
  4. Geotechnical Engineering
  5. Fluid Mechanics
  6. Wastewater Engineering
  7. Water Treatment Plant Design
Masa TEST 8 JAM ni, kami dibenarkan untuk membawa buku, laptop dan makanan. Walaupun boleh bawa buku, tapi sebenarnya tak sempat pun nak selak satu2 buku tu. Buku satu2 tebal 3inci. Bukan macam buku teks zaman sekolah dulu.


Liyana sedang tekun menjawab test.


Walaupun kami dibenarkan keluar untuk ke toilet, solat dan makan, namun 8jam bagi aku sangat berguna. Aku hanya keluar untuk solat zohor dan ke toilet sebanyak 2 kali. Tu pun sebab cirit birit. Sampai cirit birit doe jawab test 8jam. Kamu pernah? Makan sorry la. Bawak bekalan makanan punya la banyak. Satu pun tak sempat usik.
Cukup pukul 5, abam2 GA nak pungut kertas, tapi kami protes suruh tambah lagi extra time 30minit. Ingatkan 8jam dah lebih dari cukup, rupanya tidak. Bagi 4hari 4malam pun belum tentu boleh siap dengan sempurna.

Detik inila aku rasa aku guna otak aku dalam jangka masa yang paling lama NONSTOP sepanjang hidup aku bergelar pelajar. Serious, mustahil untuk aku lupakan pengalaman menjawab TEST 8 JAM ni sampai bila2. Rasa nak menangis pun ada tengah jawab test. Balik je dari test, terus rasa nak peluk mak. Tapi apakan daya, mak tiada di sini.. Otak pun dah jadi weng weng weng lepas 8 jam bekerja keras. Balik je dari test tu, tanpa tukar pakaian terus aku keluar dari kampus untuk lari jauh2 dari zone UTP ni dan bermalam di rumah kawanku di Ipoh. Rasa macam mau lari jauh2 dari UTP ni. Tapi tak boleh jauh2,tak larat nak berlari.

Tengok buku si wan tu..satu kerusi untuk buku saja.

Ni antara buku2 yang dibawa semasa test. Bawak luggage beb. Bukan beg sekolah. Sampai semua orang tegur, 'nak balik kampung ke kak??'


Siap bawak anak patung in case nak nap sekejap. hehe. Xde maknenye..

Buat junior2 Civil Engineering, be prepared! Next is your turn. Bersedia la jiwa raga mental fizikal zahir dan batin untuk subjek Civil Engineering Design/Capstone ini. Dulu,masa awal2 senior2 yang takutkan kami dengan CED ni. Bagi aku, 'ala,lek2 suda..' Tapi selepas merasai sendiri pahit maung CED ini, aku tidak nafikan Capstone ini la climax bagi students Civil. Orang tua2 cakap, sebabkan CED, boleh bercerai berai rumah tangga. Hehe. Tapi tak pe, sesusah mane pun, insyaallah, ALLAH pasti akan tolong kalau kita mintak tolong dari dia. 


CED JE PON! TAK MATI NYEE..

Setakat ni je la umi/tok wan dapat share buat anak2 and cucu2 tok wan..sebelum mengundur diri, kredit to abam Fazren atas gambar2 and  blog imba UTP atas post mengenai TEST 8 JAM kami. Gud luck buat sesiapa yang amik test EIS esok!

Korang please la berkenalan dengan abam fazren ni..nanti aku rasa bersalah..



Sorry Fazren.LARIII!!!!

Friday, March 23, 2012

Mak nak menantu yang tak tinggal solat

Salam

Sejak kecil lagi aku diajar oleh kedua orang tua ku untuk solat. Teringat kisah masa kecil dulu, aku solat untuk mendapatkan ganjaran dari orang tua ku. Sebagai contoh, aku tidak dibenarkan untuk ikut mak dan abah keluar jalan-jalan selagi aku tak solat. Kadang2 aku sanggup menipu dalam solat semata-mata takut ditinggalkan. Menipu dalam solat? Macam mana tu.. 

Bila mak dah tinggikan suara suruh solat sebelum keluar rumah, aku cepat2 amik wuduq, masuk bilik, kunci pintu, pakai telekung, sembahyang 'patuk ayam'. Tok aku cakap sembahyang patuk ayam ni sembahyang laju2 tanpa toma'ninah macam ayam patuk makanan tu.. Bayang. Bayang.. :)

Dah besar sikit, mak aku beli rotan. Sebab nak rotan anak2 dia yang tak solat dan malas mengaji. Sudah menjadi rutin harian kami adik beradik untuk mengaji depan abah atau tok atau mak setiap kali lepas solat magrib. Kalau tak kami dilarang sama sekali buka tv pada waktu malam.

Aku ingat lagi masa darjah 6, Ustaz Ishak suruh kami buat buku solat harian. Kalau solat tick. Kalau tinggal solat cross kan. Aku tak tau la kenapa aku terlalu jujur waktu tu, so aku buat la apa yang ustaz tu suruh, sebab Ustaz Ishak takutkan kami, kalau menipu perut akan kembung. 

So disebabkan itu aku makin rajin solat tanpa disuruh oleh mak,abah, tok dan tokki. Tapi kalau tinggal, aku cross kan je. Takut perut kembung betul. Setiap hari khamis buku solat harian kami akan dihantar kepada Ustaz untuk disemak. Kemudian kami akan dipanggil ke depan kalau ada tanda cross kat dalam buku tu. Ustaz Ishak akan merotan tapak kaki kami mengikut bilangan cross untuk seminggu. Sejak dari itu, aku semakin rajin untuk solat, sebab takut kena rotan tapak kaki. Sakit woo. Banyak kali la jugak kena.

Tapi kenapa di kaki?why? why? Rotan la kat bontot ke. Banyak sikit isinya. Ustaz Ishak cakap, sebab kaki ni malas nak pergi ambik wuduq untuk solat. Ouw macam tu.. kay ustaz,rotan la banyak2.

See? Masa aku kecik2 dulu, aku solat, mengaji semata-mata untuk nak dapat ganjaran manusia. Sebab takut kena tinggal. Sebab takut kena rotan. Sebab takut tak boleh tengok tv. As I grew up, aku sendiri belajar untuk solat sebab Allah. Sebab takutkan azab dari Allah. Sebab nak ganjaran dari Allah. That's why,  walau di mana aku dicampakkan,jauh dari orang tua ku,tok dan tokki ku, aku cuba untuk tidak meninggalkan solat dengan sengaja.

Bila dah besar, aku hanya berkongsi perasaan aku dengan ibuku, sebab ibuku adalah orang yang paling aku percaya. Kalau aku cakap pada mak aku nak kawin,(ni main2 je). Soalan pertama mak akan tanya, solat dia macam mana? Bukan dia nak tanya anak siapa ke, belajar kat mana, kaya ke x,hensem ke x? Bukan semua tu. Sebab mak cakap, kalau solat cukup, insyaallah yang lain tu pun akan cukup untuk membimbing dan menyara aku dan anak2 nanti.

Ibarat kata rummate aku, tak mintak yang grad dari Al-Azhar, cukuplah dapat yang tak tinggal solat and tahu hukum Allah. :) 



“Sesungguhnya Akulah Allah; tiada Tuhan melainkan-Ku. Oleh itu, sembahlah Aku, dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku.” (Surah Taha, ayat 14)





Thursday, March 15, 2012

Petua Hilangkan Sunburn

Salam

Baru-baru ini aku pergi bercuti di Port Dickson sempena Family Day yang ke-9 keluarga sebelah abah. Tambah2 pulak cuaca time tu sangat panas. Tambah2 lagi pulak ada aktiviti air. Lama pulak tu aku mandi. Maklum la lama tak jumpa sedara mara kan. Tambah2 pulak dilantik sebagai urusetia acara..duduk la ko tengah panas tu. Haha. *Padan muka*


Jadi selama 3hari 2 malam di sana,best la jugak kan kena sunburn..ton warna muka dan pergelangan tangan terus berubah mendadak. Orangnya dah la sebelum ni hitam manis dah..hihi. Bertambah lagi hitam.. Balik je UTP, salah seorang housemate aku tegur masa tengah gosok gigi kat toilet, "weh hitamnye ko!" *GULP!tettelan sedikit ubat gigi mendengarkan pujian yang jujur itu*

Teruk jugak la effect sunburn ni. Muka merah2.. Kalau orang tanya, asal muka ko merah weh? Aku jawab, pakai blusher kak.. *amik ko pakai blusher sampai satu muka*. Kulit pun mula menunjukkan rebel. Pasai apa hangpa p jemuq aku kat sinaran UV yang terik ha?? Merekah2 sana sini. Macam nak bersalin kulit. Pedih tu xyah cite la. Jerawat pun mula la bertapak sebijik dua bijik tiga bijik.

Kesian aku tengok kulit muka ni. Rasa malu nak berhadapan dengan masyarakat. Naseb baik class semua cancel sejak balik bercuti ni,kurang la sikit masa aku di luar. Haha. Bibir pon terkena 2bijik ulser sepanjang aku di sana. See! Betapa sensitip nya aku pada cuaca panas ni...maklumla puteri lilin...

So sejak balik tu aku salu google macam mana nak pulihkan sunburn ni..Banyak jugak aku godek2 blog2 orang..Abes la naik kat stat counter die..ape aku kesah.yang penting aku nak pulihkan balik kulit aku ni.So godek punya godek jumpa la ni..


  • Bila sunburn,kulit jadi kering,so beli la bio oil atau minyak zaitun untuk dipakai dikulit.*ok,nanti p tesco carik*
  • Biarkan kulit rehat tanpa mekap. Tak payah nak tempek bedak banyak2 kasi putih kan.*aku letew*.Ingat kulit tengah terkejut beruk dengan UV yang ko bagi tempoh hari.
  • Toner juga sangat penting untuk membuang sel mati. Tu kulit menggelupas tu la sebenarnya sel mati. So tak perlu nak tarik2 kulit tu macam buang masker.
  • Sebelum tidur jangan lupa cuci muka. Kalau nak lagi best, sebelum tidur timpek bedak sejuk kat muka. Aloevera pun elok juga. Yang original lagi elok *mane aku nak curik carik pokok aloevara  kat UTP ni* Any idea??





  • Banyak minum air untuk kembalikan kesegaran badan. Sebab time berjemur tu,badan kita dehydrate. Banyak air telah hilang..minum la banyak2 sampai terkencing.
  • Jaga pemakanan.Banyak makan buah-buahan di samping boleh hilangkan jerawat2 comel di muka anda...
  • Yang paling penting untuk kembalikan cahaya di wajah anda, setiap kali basuh muka tu,selawat banyak2. Biar air selawat tu meresap ke dalam kulit.


Lepas ni jadi camni la muka i.....






HAHAHAHAHA.IDOK LA KAN... :)


So kepada kawan-kawanku yang baru balik dari Pulau Perhentian dan field trip Offshore tu, boleh cuba mana yang berkenan. Alhamdulillah aku praktikkan beberapa petua di atas,kulit aku semakin pulih,walaupun tak putih...



ok,esok ada test ACM,sedo2 la diri sikit oi..babai!

Tuesday, March 6, 2012

I miss them

Salam

Aku nak share something kat sini. Dulu-dulu masa darjah 3,4,5,6 ade satu permainan yang aku sangat suka main. Aku rasa perempuan je kot main permainan ni. Kalau ade lelaki yang main jugak, something wrong letew dengan jiwa raga dia. Kalau ade lelaki yang baca blog aku ni yang pernah main sorry ye menyentuh sensitiviti anda. Hehe. No heart feeling tau. Nak tau permainan ape??

....



........



............


TARAAAA!


Tak tau la korang panggil ape. Kiteroang panggil anak-anakan. Haha. Comel kan permainan aku dulu2? Haha. Kenapa aku suka main anak-anakan ni.. Sebabbbnya.... dia ada baaaanyak baju cantik2! Pelbagai design dan warna pulak tu. Lumrah la kan, baju cantik dengan wanita kan memang tak dapat dipisahkan. Bagai mulut dengan bibir.  

Dah lama aku mencari gambar ni. Hari ni terjumpa tiba2 teringat kisah kecik2 dulu. Kalau dulu,setiap kali nak main anak-anakan ni selalunya kiteorang berkumpul rumah sorang kawan aku ni, nama dia Mimi. Mimi ni antara pengumpul terbanyak mende2 ni. Macam2 design ada.

Selalunya aku buat alasan kat nenek aku nak pergi rumah Mimi nak buat kerja sekolah same2.  Sampai sane, takde pun buat homework nya, kiteorang main menda ni la! Haha. Teruk kan aku. Dah dosa dengan nenek aku. Dulu aku tinggal ngan nenek ngan atuk aku masa mak abah aku pergi kerja.

Lagi satu apa yang best nya tentang anak-anakan ni ialah, kiteorang perlu menggunakan imaginasi yang tinggi untuk melakonkan watak2 nya. Macam main mak2-yang ade-masak2 tu. Cuma permainan ni kita yang melakonkan patung2 kertas ni. Seghonokk.. Rasa macam orang kaya boleh tukar2 baju cantik.Haha. Ikut occasion la..For example, nak pergi jalan2 pakai baju ni, nak gi jumpa boyfriend pakai baju ni. Macam tu la.  Comel jugak ye permainan aku dulu2. Hikhikhik. (Senyum sorang2)

Sebenarnya bukan ni je permainan yang aku main, banyak la lagi. Cuma ni salah satu permainan yang boleh buat aku tersenyum bila aku ingat kembali. So Sweettyy i tell u!! Gedix nyeww  Rindu teman sepermainan aku dulu, Fatin, Mira, Aina, Seha.. huhu.. Ni kisah 14-15 tahun dahulu,sekarang semua orang dah patut kawin dah.. hehe.. Nanti dah ada anak,kita cite kat anak2 kita tau tentang kecomelan kita waktu dulu.  :)

Ok,dats all...actly aku tension sekarang,dengan pelbagai kerja yang nak kena setelkan within 1month ++. sebab tu aku menulis. Dengan menulis aku rasa happy! Tanx my blog sudi dengar cerita saya..

Pray for my me ya,so that Allah will ease me in this world and hereafter. Amin..

Sunday, March 4, 2012

Kisah Nur Farhana Roslee


Salam,

Nak dengar satu cerita tak kawan2? Rugi tau kalau tak bace sampai habis..hehe..Kisahnye bermula macam ni..Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi.... aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.

Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.

Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya.

Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih... Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu. .. Bunyi lebah bawa madu.

Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.
Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah.

Kalau korang nak tau kan...

Si Hamba Allah itu adalah sebenarnya kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah.

2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.

Tali yangg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita, kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.

Tikus putih dan hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.

Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullahalazim...

Tula kisah Nur Farhana Roslee..sekian sahaja..

kredit to satu blog ni

Saturday, February 25, 2012

I'm bored and I need to fill my blog. So, copy and paste!

1.        Grab the book nearest to you, turn to page 18, and find line 4.

Tak nak la..banyak sangat buku2 dari IRC. cewahh nunjuk skit buat Final Year project (FYP)

2.       Stretch your left arm out as far as you can, What can you touch?

Bedak Johnson

3.       Before you started this survey, what were you doing?

Buat proposal FYP sambil stalk orang sambil baca Twitter.

4.      What is the last thing you watched on TV?

Bola, Terengganu lwn Kelantan kat Restoran Mek

5.       Without looking, guess what time it is?

5.20pm

6.      Now look at the clock. What is the actual time?

5.30pm. waah terer jugak aku ni dalam meramal masa..

7.      With the exception of the computer, what can you hear?

Bunyi kipas

8.       When did you last step outside? What were you doing?

Semalam. Pergi IRC. mengNERDkan diri.

9.       Did you dream last night?

Aku x pernah tido tak mimpi

10.    Do you remember your dreams?

Nightmare.. aku mimpi orang yang aku sayang meninggal dunia.. T_T

11.      When did you last laugh?

Masa bekpes tadi ngan hosmate..

12.    Do you remember why / at what?

Pasal sorang budak laki ni..dia kan... hahaha.

13.    What is on the walls of the room you are in?

Jadual class and timeline Final Year Project+ Civil Engineering Design
             
14.    Seen anything weird lately?

Yes,aku makin malas.. weird la kan,sbb aku rajin kot sebelum ni.. 

15.    What do you think of this quiz?

Boleh menghilangkan sengsara aku buat FYP...bosanla buat FYP..i need sumthing to entertain me!

16.    What is the last film you saw?

Hafalan Shalat Delisa..rujuk post before..giler xminat tgk muvie aku ni..

17.    If you could live anywhere in the world, where would you live?

Kat mane2 la yang ade suasana hijauu. aku suke hijau! macam ni..best kan kalau depan umah ade pemandangan macam ni?




18.     If you became a multi-millionaire, what would you buy?

Tanah instead of kereta2 mewah kan..

19.    Tell me something about you that most people don't know.

Aku boleh buat gimnastik...close2 friend je yang tau rahsia ni..hehe..

20.   If you could change one thing about the world, regardless of guilt or politics, what would you do?

Hapuskan kemiskinan becos aku tak boleh tengok pengemis terutama bila pergi pasar malam.

21.    Do you like to dance?

Like.Like!tp aku tak reti dance pun..ciken dance tau la..

22.   Would you ever consider living abroad?

Sumtimes pernah jugak berangan nak sambung master abroad..hmm.. 

23.   Does your name make any interesting anagrams?

Nur Farhana. terai la buat sendiri.. 

24.  Who made the last incoming call on your phone?

Bunda Tercinta

25.   What is the last thing you downloaded onto your computer?

Article for my FYP things.. FYP.FYP.FYP!

26.  Last time you swam in a pool?

Last year..dengan housemate..

27.  Type of music you like most?

I just listen to any kind of good music. 

28.   Type of music you dislike most?

Heavy Metal.

29.   Are you listening to music right now?

No. 

30.   What color is your bedroom carpet?

Tak pakai carpet sbb carpet memerangkap habuk..kiteorg pakai tikar serawak..

31.    If you could change something about your home, without worry about expense or mess, what would you do?

I nak rumah i ada satu bilik macam ni..




32.   What was the last thing you bought?

Mee Goreng Mamak

33.   Have you ever ridden on a motorbike?

Dulu aku awek rempit kot..hehe..naik ego je la..

34.  Would you go bungee jumping or sky diving?

2 perkara yang aku xkan cuba buat.

35.   Do you have a garden?

Secret garden cite korea tu aku ade la..

36.  Do you really know all the words to your national anthem?

Gila tak tau..

37.  What is the first thing you think of when you wake up in the morning?

Pukul 630 belom ni?

38.   If you could eat lunch with one famous person, who would it be?

Prof Dr Muhaya..aku teringin nak sembang ngan die..

39.   Who sent the last text message you received?

Along.

40.  Which store would you choose to max out your credit card?

Semua store dalam JPO..

41.    What time is bed time?

12.00am.

42.  Have you ever been in a beauty pageant?

Nantila depan suami aku..

43.  How many tattoos do you have?

Im a Muslim ok..

44.  If you don't have any, have you ever thought of getting one?

Once again, Im a Muslim!no reason for me to have one,two or three tatoos. paham?

45.  What did you do for your last birthday?

Buat2 sakit and demam..supaya orang tak prank aku lagi macam birthday before ni..hahaha!berjaya doe..dapat makan kek secret recepi pulak tew!

46.  Do you carry a donor card?

Dulu salu ade dalam dompet..tp sekarang dompet kecik kan,so kena minimumkan barang dalamnye..

47.  Who was the last person you ate dinner with?

Housemate..

48.   Is the glass half empty or half full?

Mane?xde glass pon..

49.  What's the farthest-away place you've been?

Perak la kot..jauh kot setiap kali nak balik Ganu..9-10jam...jauhnye mak bapak aku anto aku blajo..huk3..

50.   When's the last time you ate a homegrown tomato?

Beberapa hari yang lepas..buat ulam..

51.    Have you ever won a trophy?

Hmm..never! (malu3)

52.   Are you a good cook?

Tidak. Seriously. Padan muka suami aku nanti..haha

53.   Do you know how to pump your own gas?

Pump minyak kereta ke?

54.  If you could meet any one person (from history or currently alive), who would it be?

Parameswara. Nak tanya die pasal mitos anjing ngn kancil tu..betul2 berlaku ke?

55.   Have you ever had to wear a uniform to school?

Ni kisah 6 tahun yang lepas..

56.  Do you touch-type?

Depends.

57.  What's under your bed?

Katil aku xde bawah..seriously..

58.   Do you believe in love at first sight?

hmm..kurang mahir la dalam bab2 ni..

59.   Think fast, what do you like right now?

proposal aku siap!

60.  Where were you on Valentine's day?

Hari ape ni?xpernah tau pon..

61.    What time do you get up?

9.00am.dis morning la..weekend kan..

62.  What was the name of your first pet?

Aku tak pernah ade pet..aku xpernah pegang any animals dengan sengaja..

63.  Who is the second last person to call you?

Along






DONE! sebenarnye dah lame ade dalam draft tag ni..tapi malas nak buat sebab banyak sangat..ni gara2 buat proposal FYP la ni. Hopefully ni adelah sebagai ubat untuk aku lebih fokus lagi menyiapkan proposal FYP ku ini. Due date next week okey Farhana oi! Rajin sikit!



Monday, February 13, 2012

Hafalan Shalat Delisa



Salam

Baru saja menghabiskan sebuah cerita Indon. Bukan Bawang Putih Bawang Merah tu. Citer tu langsung tak de pengajaran. Mengarut je lebih. Pari-pari la. Mati hidup semula la..

Cerita yang aku maksudkan adalah Hafalan Shalat Delisa. Cerita ini mengisahkan seorang gadis kecil yang ceria bernama DELISA, tinggal di sebuah kampung kecil di Pantai Acheh. Ayahnya bekerja di luar negara dalam sebuah kapal tangki minyak.

DELISA sangat rapat dengan ibunya yang dipanggil UMMI. DELISA ditemani UMMI menjalani ujian solat, tiba-tiba Tsunami melanda, memusnahkan kampung kecil mereka. Kakak-kakak dan UMMI nya meninggal dunia dalam kejadian itu. DELISA diselamatkan oleh seorang askar bernama SMITH. Malangnya, kecederaan menyebabkan kaki kanan DELISA terpaksa dipotong. Namun begitu, selepas peristiwa itu DELISA tetap berkongsi tawa dengan semua orang. DELISA ibarat Malaikat kecil yang selalu membawa tawa disetiap kehadirannya.


Bagi aku cerita ini penuh dengan pengajaran. Antaranya ialah ketaatan kepada suruhanNYA, ikhlas dalam beribadat, nilai kekeluargaan dan kesabaran menghadapi ujian NYA. Sepatutnya cerita-cerita begini yang harus disiarkan di TV, bukan cerita Sumpahan Kum Kum, Hantu Dalam Botol Kicap, BUKAN! Bukan jugak cerita sinetron yang ada pari-pari yang selalu disiarkan itu.

Siapa yang tengok pasti menangis. Paling ego pun berkaca la mata tu. Aku bagi 9/10 la. Kata best, kenapa tak 10? Sebab... 10 tu hanya untuk Allah je.. Hanya DIA yang TERBAIK.. Nak tau, tengok sendiri. Hehe..


Sekian,...





Sunday, February 12, 2012

Memori Gua Tempurung

Salam

Aku tau mesti semua dah bosan kan,bukak blog aku tak de update. Kan kan.. Asyik tengok jadual exam aku je, sampai dah keluar pun resultnya. Hehe. Biasa la kan,rajin manusia ni ada naik ada turun. Macam iman la kan. Ok abes muqoddimah.

Semalam 12 Februari 2012, aku telah meneroka sebuah gua yang terletak di Kampung Jeram di Perak yang dikenali sebagai Gua Tempurung. Setelah 2 tahun, aku lagi sekali kembali ke sini. Dulu bersama-sama Tunas Cemerlang, tapi dulu kami hanya mengambil pakej Half Tour je. Semalam aku pergi bersama-sama 27 orang termasuk Budak Civil dan beberapa orang Budak Chemi. Kami ambik yang Grand Tour punye. So, abis satu gua tu la kami teroka. Al maklumla tak pernah merasa jadi orang gua.

Ekspedisi kami bermula seawal 7 pagi. 7 pagi tu janji Melayu punya la. Selepas breakfast di sebuah restoran mamak iaitu Restoran Ameeth kami memulakan perjalanan secara berkonvoi 7buah kereta menuju ke Gua Tempurung yang memakan masa selama 45minit dari Tronoh.

Breakfast di Ameeth di hadapan sinaran matahari. Ada VITAMIN B tu.

Konvoi 7 kereta. Dah macam X Tuned dah. Haha
Sampai di sana bergambar lagi sebelum masuk. Gambar dengan manusia memang tak dapat dipisahkan bagai ikan dengan air. Sebenarnya nak tengok different sebelum masuk gua dan selepas keluar dari gua.

Wajah bersih sebelum masuk gua

Ekspedisi yang penuh onak duri, liku dan ranjau ini mengambil masa selama 4jam. Dari jam 10 pagi hingga 2 petang. Oh,jangan ingat kat dalam macam hotel ye, boleh landing2 dalam aircond yang diterangi cahaya malap. Tidak sama sekali. Hanya yang kuat fizikal dan mental sahaja boleh melaluinya. Kalau rasa diri tak kuat, kena gigit nyamuk sikit pun dah nanges, disarankan tak payah la pergi. Ini bukan main2, ini serius. Bukanlah nak berlagak aku ni kuat sangat. Tapi kalau dah berjaya keluar senyum nampak gigi tu, boleh dikategorikan sebagai kuat la kan. Haha.

Ekspedisi ini banyak mengajar erti semangat setiakawan dan teamwork. Baru aku tau, ramai jugak kawan2 aku yang sayang aku rupenye.. Hehe. Terima kasih kepada yang menyelamatkan aku semalam. Tak kisah la pertolongan korang besar ke kecik ke, even yang bagi aku minum air pun semalam, aku hargai niat baik korang.

Selepas 4 jam bertarung nyawa di dalam gua yang gelap itu, akhirnya kami nampak cahaya, menandakan kami hampir sampai ke pintu keluar gua. Fuhh. Alhamdulillah. Finally, WE DID IT!!!

YESSS!!WE DID IT!!!
Ekspedisi yang sangat mencabar bagi aku. Cukup la dah merasa sekali. Nanti kalau orang tanya, tak de la malu sangat kan cakap aku dah pergi. Sangat penat tapi sangat best! Walaupun dah keluar tu rasa macam dah hilang lutut, bontot dan tangan, tapi kenangan Ekspedisi ke Gua Tempurung tak kan dapat ku lupakan. Banyak kali la jugak aku test kekuatan bontot ni.. jatuh dalam kurungan. Haha. Sampai ke hari ni rasa sakit lagi. Skru2 pun rasa dah longgar. Nasib baik boleh makan nasi pakai tangan lagi..

Penat2 meneroka gua, inilah makannya....


Bila orang gua jumpa KFC

Macam ni lah jadinya..

Untung orang gua zaman sekarang....

Senyum sampai telinga dapat makan KFC...

Kalau korang, mesti pandang sebelah mata je kan kalau KFC. Hekeley KFC je pun... Yela kat dalam gua ada tanah, air sungai, limestone, kala jengking ngan batu je weh.. Kami nak merasa pulak makan ayam pulak.. Bajet duduk gua dua bulan. Haha

Mungkin dengan sedikit coretan ini, dapat ku jadikan sebagai diari hidupku. Nanti tua2 baca balik, dapat sengih sorang2. Boleh cerita kat cucu2.. Bukan nak suruh orang baca pun. Haha. Kalau dah terbaca tu,terima kasih la ye..

Sekian,...