Followers

Sunday, February 28, 2016

Kelahiran Semula

Salam

Last post tahun 2013. Now dah 2016. About 3 years ago aku tinggalkan blog ni tanpa berita. Masa tu belum mendirikan rumah tangga lagi. Sekarang dah ada anak sorang. Dah nak start berjalan dah pon.

Sepanjang 3 tahun ni banyak yang berubah, antaranya berubah status dari bujang ke isteri orang, pastu jadi ibu kepada seorang anak teruna yang comel. Tempat kerja pun dah berubah, tapi jawatan tetap sama, dulu di Kerteh sekarang dah berpindah ke KL. Banyak lagi la yang berubah. Rutin hidup la yang paling terasa perubahannya. Dulu malam boleh tidur dengan aman, sekarang tidak lagi. Haha. Tapi, alah bisa tegal biasa kata orang. Banyak lagi lah yang berubah. Haha.

Hurmm,betapa lamanya blog ni ditinggalkan. Untuk permulaan kelahiran semula ni, ringkas2 dah la. Ambik mood.


Till we meet again,

Farhana Roslee

Wednesday, February 13, 2013

Craving for Tulips

Salam..

Lately secara tiba-tiba aku terjatuh hati pada bunga tulip. Padahal hakikatnya aku ni bukan pencinta bunga. Sebabbb... aku memang pencinta lelaki..   (lagu irwan shah berkumandang)


Alangkah bagusnya kalau kat kerteh ni ada kedai bunga.. Boleh setiap minggu beli bunga tulip letak atas meja. Baru semangat nak buat kerja. Feeling Nora Elina gicew~


Nak tunggu orang kasi, memang gigit jari je la..Sampai putus pun belum tentu ada orang nak kasi. Kesian kau kan. uhuk3. Jadinya, kita letak je la gambar bunga tulip sebagai kertas dinding dekstop. Kan sedap mata memandang tu...

 







 

Thursday, February 7, 2013

Sementara server down....

Salam,
 
Alhamdulillah, masih diberi peluang oleh yang Maha Esa untuk menyedut oksigen hingga ke hari ini. Banyak sebenarnya nikmat yang Dia berikan kepadaku, cuma kadang-kadang aku je yang tak sedar. Contoh, masuk hari ni dah dua bulan 5hari aku bekerja. Kalau dulu dua bulan aku menganggur lepas grad. Bagi aku tempoh dua bulan tu ibarat dua tahun lamanya, tatkala ramai kawan seusiaku dah dapat kerja,  aku masih di rumah abiskan beras mak aku. Tapi alhamdulillah berkat kesabaran (yang kadang-kadang tu kecundang jugak) dan doa ibu bapaku,akhirnya aku mendapat kerja dekat dengan rumah, 2jam tu dekat ke?
 
Kalau difikirkan, masih banyak lagi insan di luar sana yang masih menganggur tak dapat kerja. Bukan setakat dua bulan, 2 tahun pun ada. Itulah dinamakan rezeki kan. Rezeki setiap orang tidak sama. Janganlah pulak kita membandingkan diri kita dengan orang lain.
 
Contoh," tengok dia tu, kerja gaji besar, kerja sebulan dah pakai kereta besar, rumah besar..semua nak besar!". Biaq pi depa laa.. Diorang bukan beli kereta pakai duit mak bapak kau pun. Kau nak kereta besar,kerja la kuat sikit. Take it positive. Jadikan ia sebagai motivasi diri untuk bekerja lebih keras. Kadang-kadang aku pun macam tu, jeles tengok kejayaan orang. Biasala manusia, tak pernah terlepas dari perasaan iri hati. Jadi setiap kali perasaan macam tu datang, try to change it into positive feeling. Kan lebih baik tu.
 
Sebenarnya niat di hati ingin menyuarakan perasaan gembira, last2 melalut pula. Kah kah.. Sementara server ofis down selama satu hari ni, ape lagi kan. Nak buat kerja pun takleh. Bak kate ofismate aku "baik ofis declare cuti je hari ni". Hehe.
 
Sebenarnya..gembira sebab tak sabar menanti berlangsungnya Family Day kali ke 10 my big big bigg family sebelah Johor yang akan berlangsung 9-11February ni. Insyaallah akan ada entry khas untuk itu nanti kalau aku rajin laaa. Bukan untuk orang, untuk aku juga nanti tua tua nak baca balik. kalau sempat...
 
Hmm..bahu dah sakit, perlukan yoko yoko...
 
Doakan perjalanan kami selamat ye..
 
 
 
 
 

Saturday, February 2, 2013

Tuesday, November 27, 2012

Rijection

Salam

Hidup ini seakan dirancang. Tak tau la sama ada ia nya telah dirancang ataupun terjadi secara kebetulan. Tapi, perkara yang berlaku pada aku dulu, berulang lagi sekali dalam hidupku. Same situation, same victim!

Masa tahun 2010, aku kena membuat pilihan untuk memilih tempat intern. Antara kompeni A dan DNA. DNA dah offer aku untuk buat prektikal kat sana. Last2 aku rijek disebabkan result SWOT Analysis yang aku buat tidak mencapai piawaian. Buat swot analysis bhaii jgn main2.

And hari ini DNA lagi sekali offer aku untuk bekerja dengannya, at the same time juga, aku baru je accept kompeni lain. DNA lambat sikit je. Lagi sekali aku rijek DNA. Terasa kejam pun ada. Kesian pulak aku rasa. Bila nak, terhegeh2 mencarinya. Dah dapat,tolak pula. 

Aku belum bagi jawapan actually, sebab aku nak fikir cara terbaik untuk menolak ' pinangan orang' tu. Frankly speaking, aku ni jenis susah nak tolak permintaan orang and susah nak cakap TAK NAK pada orang. Sebab tu la kalau ada orang ketuk pintu nak jual barang, aku takkan bukak, sebab tak sampai hati nak cakap 'takpela dik,xnak beli la' kat orang tu. Pendek kata mudah kesian la.. FYI, here im not talking about tolak pinangan lelaki or sewaktu dengan nya ok. Jangan salah faham pule.

Baik kan aku..Orang je sanggup buat kat aku macam tu. Tolak or rijek aku kaw kaw punye. Takpelah, benda dah lepas, buat ape dikenang kan. Everything happens for a reason kan. Mungkin apa yang kita suka tu tak baik untuk kita, dan mungkin apa yang kita tak suka tu, itulah sebenarnya yang terbaik untuk kita. Ni apa yang Allah janji tau..

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, sedangkan ia amat baik bagimu. Boleh jadi kamu menyukai sesuatu,sedangkan ia adalah amat buruk kepadamu. Dan Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”  (Surah al-Baqarah: 216)











Sunday, November 18, 2012

Daging Black Pepper Penganggur Terhormat

Salam

Happy working to those who start working today! Me? As always..keep waiting and waiting.. Don't bother about that.. Ada benda yang lagi best untuk dibuat sementara diberi nikmat yang lima ini, salah satunya nikmat lapang sebelum sempit..


Ok hari ini ceq berjaya menghasilkan satu lagi masakan baru yang ceq bagi nama " Daging Korban Black Pepper Penganggur Terhormat ". Hehe.. Nak abiskan stock daging raya korban ni. Dah lama nak belajar buat, tapi asyik tak yakin je. Sempena mak ayah ceq takde di rumah hari ni, ceq berani la mencuba.. Yela, kalau ade mak, ceq cuti la.. memang ceq anak bertuah kan..  ;)

TARAAAA.......



Daging Korban Black Pepper Penganggur Terhormat


Rupanya senang jer buatnya.. Bahan pun tak banyak pakai. Just daging, bawang merah, bawang putih, lada hitam. Yang lain tu, penambah je..  Masak ni  takde salah or betul pun, takde undang2  bak kate Chef Adu Master Chef tu.


Lagi satu bagi aku masak ni one of the best therapy. Bagi aku la.. Aku bukan suka shopping macam orang lain. And....lagi satu,nak masak kena ikut mood. Kalau mood baik, jadi baik la masakannya.. Kalau mood tak baik, haram jadah orang rumah ni nak sentoh. Sebab tu bila mood aku tak baik, aku tak masak. Hehe. Jadi bakal suami aku nanti, beware! Nak i masak, jangan buat i bad mood! #random advice . Hikhik~

Ok la tu je.. nak lunch free, mai la rumah. ;)





Saturday, November 17, 2012

Cuti cuti penganggur terhormat

Salam

Sejak  dah grad September lepas, pejam celik pejam celik hampir 2 bulan dah aku bergelar penganggur terhormat. Yeahh bangga sangat. (tangan bahu mata atas). Ok taknak citer benda sedih sedangkan ada benda yang lagi happy perlu dikenangkan..

Lama dah tak rasa happy macam ni. Thanx my beloved cousin, Piqa for visiting me at kampung, listen to my 'cerita dongeng', be my pillow talk partner, window shopping together-gether! Wooooo enjoy sesangat! Let pictures tell the stories.


Pantai Teluk Ketapang ni sudah meragut banyak nyawa. Tapi kami mencari nahas di situ dengan membawa budak 6tahun mandi sekali. Hehe. Tipu je, ni sebenarnya area yang kena tambak, so die jadi macam muara hati gitu. Jangan risau, tak dalam pun, paras lutut je. Ramai orang mandi petang2.





Ni kali kedua aku pergi masjid kristal. Last pergi lepas SPM dulu. It's normal, yang jauh kita nak pergi sangat, yang dekat tak teringin pulak nak pergi. Ala, dah masjid  ni pun dibina untuk pelancong luar kan, nak tarik pelancong asing., bukan untuk rakyatnya. Sebab tu aku tak pergi. Ok, boleh terima? ;)







Ni pula Muzium Losong. Sebelah je dengan Taman Tamadun Islam tu. Muzium terbesar di Asia Tenggara. Betul ke tak tu, check sendiri. Last aku datang muzium ni masa sekolah rendah. Sebab dulu aku tinggal dekat dengan Losong. Jadi ni kawasan mainan aku la masa kecik2. Kawasan aku okay, jangan main2~ (bajet kak yong)





Penat2 window shopping kat Pasar Payang and Mydin Mall, pekena ICT kat Pantai Teluk Ketapang.  Awat? Ingat Shah Alam je ke ada ICT, Ganu Kiter pun ade tau. Tapi ICT ni boleh makan. Lagi sodapp.. Pikir la sendiri ICT ape ye...dah besar kan semua. Lepas makan window shopping lagi, shopping pasar bundle kat Pantai yang sama. Putih mata jela, duit dah banyak terbang... Lagipun, pengganggur terhormat kan.. Ni je la mampu buat.. 





Puas cuci mata sampai putih, ke tepi laut pule tengok keaguangan dan kekuasaan Allah swt. Tenang sangat dapat tengok pantai.. Subhanallah... (patutnya dari awal 1Oktober hari tu lagi aku datang ke sini kan.) Tenang sangatttt Ya Allah.. 

Tanx Piqa, sudi datang jaoh2 dari Sintok jenguk sepupu mu ini selama 4 hari.. Next time datang buat trip ke pulau pulak deh. Family trip lagiiii best!! Insyaallah next time jalan2 as a career person pulak, no more anggur anggur masam ni. So tak yah window2 dah, door teros!.

Ok, tu je nak cite.. tak suka boleh jalan! Peace yawww!