Followers

Thursday, February 11, 2010

kisah seorang cooking disorder

Disebabkan tidak tahan dengan insiden yang berlaku,aku terus melepaskannya di blog ini. Sangat susah untuk aku makan hati or terasa dengan orang. Aku tidak suka ambil kisah apa orang cakap pasal aku,apatah lagi mengutuk aku. Mungkin satu kelebihan yang Allah bagi pada aku. Alhamdulillah. Aku bersyukur. Namun, untuk satu benda ni,memang aku tak boleh tahan. Memang aku tak boleh berlakon untuk tidak menagambil peduli kata2 orang itu. Aku dah cuba. Tapi masih tak boleh.

Sebenarnya dah lame aku nak keluarkan isu ni. Tapi tahap sabar aku masih di bawah tahap boleh kawal. Sekarang dah sampai tahap optimum kot,sampai aku berani buat entry ni. Aku boleh terima ape saje kutukan orang,tapi bila orang kutuk aku mengenai "kisah hidupku di dapur" aku sangat sensitip. Serius. Tak tipu.

Insiden di rumah, aku mengaku, kalau dibandingkan dengan adik pompuan aku,aku memang tidak arif pasal ilmu memasak ni. Tapi,bukan bermakna aku tidak pernah sekali pon sentuh kuali or pisau. Aku perempuan. Aku tahu,aku harus lakukan semua itu. Ayat yang aku salu terima, "na,xkan mende senang ni pon x tau buat.buat malu je jadi pompuan.." sirius tak tipu. Kalau aku x ke dapur,cakap aku pemalas. Anak dara tak tau masak la. Ape la. Bila aku ke dapur,semua yang aku buat,semua tak kena. Walaupun sekecil zarah mende yang aku buat MESTI WAJIB ade komen!! Tensionnnya aku!!!Tak masuk lagi kutukan adik2 lelaki ku. Lagi la dasyat. Kate laki. Kenapala aku dilahirkan macam ni????Ini kisah di dapur sahaja ya.

Itu kisah adikku,abah pulak. Kalau aku masak sesuatu atau sediakan kopi kegemaranya,mesti ade yang tak kena. Dan setiap kali abah suruh aku buat kopi or anything,aku menjadi trauma. Macam2 doa aku baca nak kasi sedap dan tak mau kena kutuk.Kalau aku igt satu quran tu,aku bace kot. Kadang2 tu aku mengambil masa stgh jam nak siapkan satu cawan kopi. Aku tak mintak jadi begini. Aku nak belajar. Tapi setiap kali aku nak belajar,kenapa semua orang meruntuhkan semangat aku? Kenapa? Adakah aku ada cooking disorder? Tidakk...xdapat terima semua tu.

Kalau semua orang buat aku macam ni,semakin lama nanti,aku akan semakin takut untuk ke dapur. Dan yang paling malang nanti ialah suamiku. Ni kisah akan datang. Abaikan buat masa sekarang.

Itu baru di rumah,x masuk lagi kat UTP,aku paling sensitip bila aku buat or masak sesuatu,dan beri pada orang,then orang akan cakap," ko ke yang masak ni,cam x caye je". Tahun lepas,aku pernah masuk pertandingan memasak di universitiku, dan memenangi tempat ke dua. Sangat gembira. Tapi, hampir semua orang cakap,"alah,setakat ko tolong potong bawang je,boleh la." Semangatku runtuh lagi. Aku tidak minta untuk dihargai. Tapi at least tolong la jangan jatuhkan semangat aku. Aku dalam proses nak belajar. Aku pun manusia jugak. Kambing pun menangis cakap die busuk. Memang aku sangat sensitip bab ni. Kalau korang nak kutuk aku ape benda pon aku tak kisah. Sirius. Aku tak kisah. Tapi,part ni,sorry to say ar. Jangan terkejut la kalau satu hari nanti,tetibe masuk paper sorang budak mati bunuh diri makan bawang dan cili cicah mauripan akibat tekanan. Aku harap xde la.

Tapi alhamdulillah,aku mempunyai seorang sahabat yang selalu menaikkan semangat aku untuk terus belajar memasak. Namun nauzulillah,apabila masakan aku lagi sekali dikutuk. Kat umah boleh la nak menangis dalam jamban,kat sini,jamban terbukak atas,nanti orang dengar. Menangis dalam hati je la.

Aku mintak maaf jikalau entry ini melukakan hati sesetengah pihak,walaupun aku tahu mereka tidak berniat melakukannya. Tapi,just luahan hati seorang insan yang bernama perempuan. Mungkin bukan aku seorang yang mengalaminya.

21 comments:

  1. masih banyak masa untuk improve. sabar. usaha pelan-pelan.

    ReplyDelete
  2. sayang, kamon la~ :') dont give up, okay~ tjis is the challenge you have to face. you need to show them that u can do it. maybe not now.

    just dont ever give up!

    :)

    ReplyDelete
  3. farhana,kuatkan semangat!!
    jom kite masak sme2,kasi tunjuk sme org yg mengutuk tu,ko boleh buat punye...
    think +ve,atleast ko penah menang pertandingan msk kot!!! hebat pe!!!
    practise make perfect kan,yg penting jgn pts asa :)

    milo ais satu! :D

    ReplyDelete
  4. kaman papoki..
    kutukan orang bukan menunjukkan kelemahan kita,tapi utk menguji kekuatan kita..
    jadikan setiap sindiran itu sebagai kata2 semangat..go papoki go..

    ReplyDelete
  5. tp aku fed up la..
    setiap kali aku cuba lakukan,
    mesti kena kutuk seteruk teruknya,
    kadang2 nak je aku bakar dapur rumah aku tu.
    geram sgt sbb kena kutuk.
    -ni kisah di dapur shj tau-
    aku dah banyak kali terasa pasal ni.
    semua orang tak paham perasaan aku.
    cuba gantikan kutukan itu dengan nasihat or dorongan ke...
    aku takut lelama nanti aku akan jadi kitchenfobia jer.

    neway,tq guys.

    ReplyDelete
  6. eh! ak tringt kau penah gtau petua masak cucur (wktu 1st tyme jmpe hot plate),,kau kata tarok minyak msk dlu dlm adunan tuh~ oh well,,,ur cucur went well~

    kamon,ak pon xreti masak,,cool je~ kite sapot bsnss pizza hut/domino/mcD/KFC ok!

    p/S: ku xtw kalo ku pnh komen mskan kau,,sowi ye~

    ReplyDelete
  7. maaf papoki! niat kami hanyelah utk improvement ko di mase depan. at least baek la dari aku yg hanye tau msk megi (tp mmg sdap kaw2 r).

    oit activate balek fb cpat!

    ReplyDelete
  8. nape deli,ko nk sambung kutuk aku kat fb pulak ke?
    xpayah la deli...aku sedar..

    rum8,ko xpernah kutuk masakan aku.
    sbb kite serupa..huahuahuahuaua..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. sab0r2 pap0ki..aku paham perasaan k0 tuh..kite serupa..asal masak jek,mesti dikutuk..s0b3..
    xpe..laen kali kite masak,kite makan 2 org jek..jgn bg sape2..

    ReplyDelete
  11. ko la sifu aku mareney..
    baek buruk masakan aku,ko jgk terkena tempiasnyer..

    ReplyDelete
  12. err...ak x prnh rase mu masok guane jd no komen bab tu..put love in your cooking br bnda x sdp jd sdp..too much effort x jd gak bnda nie, smpaikn stengah jam buat kopi..memasak utk org pyh, jd try msk utk diri kita sndr biar rasa tu kena dgn rasa kita..lps tu br lah bole pk psl org lain..kalu ad mase bg la ak mkn ayam masak merah yerk...

    ReplyDelete
  13. amboi.sedap maen order jek..
    igt aku cafe pak ali ke??

    stgh jam tu just for cooking disorder.
    manusia normal not take too much tym just for a cup of coffee kay.
    harap paham di situ..

    ReplyDelete
  14. teruskan memasak...lama2 pandai dan teror macam ratatouille..=)

    ReplyDelete
  15. ape tu??
    tgk sumer sy x tau...
    :(

    ReplyDelete
  16. hehe..tu citer katun la..tikus jd chef..xpe, katun x penting..hehe..yg penting, jgn pernah berhenti blaja dan mencuba..=) okey..kamon, senyum sket...=)hehe

    ReplyDelete
  17. hehe
    tenkiu nana,insyaallah kite akan jd cam tikus tu..
    tenkiu sudi jenguk blog kite juge..
    =)
    =)
    =)

    ReplyDelete
  18. lame2 semua jd tikus....haha

    p/s:sori weh...=)

    ReplyDelete
  19. lewat nye komen..
    salu org 1st..hehe

    p/s jgk: not ur fault~ :)

    ReplyDelete
  20. ko troskn jer ape yg ko rsekn betol.. org laen nk kater ape kater la.. diorg kater mcm2 tu, maybe sbb diorg jeles ker.. pape je la.. yg pnting.. never give up... =)

    ReplyDelete