Followers

Tuesday, December 1, 2009

masalah berpunca dariku..

salam satu dunia

2,3 hari lepas,satu peristiwa bodoh berlaku ke atas ku.aku mengaku memang totally salah aku dan kecuaian aku.semua penghuni rumahku,menunding jari kepadaku.bini abahku tak abes2 marahkan aku.anak2 abahku yang lain,macam2 perli dan mengutuk aku.termasuk yang paling kecik tu..satu hari tu,hidupku tak tenang..memikirkan ape akan jadi pada waktu malam nanti bila suami mak aku dapat tahu..aku mula memikirkan cara2 nak solvekan masalah aku ni..aduii..

untuk pengetahuan semua,kalo benda ni terjadi kat rumah aku,ha tu masalah paling besar la..abesla aku..cuai nye la aku..nape la benda kecik macam tu pon aku xleh nak pikir.bape lame dah orang tua ku didik aku..

tp kate2 anak abah yang bongsu iaitu adikku amat memberi perangsang kpdku yang tengah gundah gelana ini berbanding orang2 yang besar yang hanya tahu menunding jari kepadaku sahaja.."xpe kak na,kak na berdoa je kat Allah,die tolong nye kak na nanti"..begitulah kate adikku yang berusia 8tahun yang mungkin banyak terpengaruh dengan cerita2 indonesia kebelakangan ini..walaupun nampak seperti menganjing-anjingkanku dlm kamus ganu bererti memerli namun aku turunkan egoku and take it as positive.

aku mula berpikir,macam mane Allah nak tolong aku..macam mustahil je..namun,aku terus berdoa dan bedoa sepanjang hari tu supaya Allah keluarkan aku dari kegelapan,kebuntuan, supaya Allah berikan aku kemudahan dan jalan keluar kepada masalahku.

di malam itu,setelah mendengar selori ceramah dari suami ibuku,aku mula berusaha menyelesaikan masalahku sendiri.dan aku berlagak pandai,kononnye xnak mintak pertolongan orang tuaku.yela,aku yang mencari mslah,aku sndri la yang kena selesaikan..ni ayat suami mak aku..

akhirnya..dengan izin Allah,masalahku selesai...alhamdulillah..terima kasih ya Allah..pintu bilikku yang terkunci dari dalam berjaya dibuka dengan sekeping kad..aku tau,mesti orang kate huk olo..setakat pintu terkunci jer..walaupun nampak kecik,,tp kalau bukan dengan kehendak Allah,xdpt jgk aku bukak tombol besi itu..nampak kan kat sini??

the moral of the story,doa itu senjata orang mu'min.segala masalah, kegagalan, kejayaan, kesedihan, kegembiraan datang dari DIA. Kalau Dia nak ia terjadi,maka terjadilah..tiada yang mustahil. so, BERDOALAH,JANGAN SOMBONG..

4 comments:

  1. adoyaiii..
    [dop tau nk oyp mnde]

    ReplyDelete
  2. itulah. lain kali blaja la skill bukak pintu pakai kad. walaupun nmpk mcm itu skill pencuri tp bnda tu ttp ilmu. kt hostel dh byk dh manusia yg terkunci pntu blk bersyukur kerna ad pakar pengguna skill bukak pintu pakai kad. (ak mahagurunya haha...)

    ReplyDelete